Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.
Prøv noget anderledes i din renovering: spræng noget!
Skal du i gang med en større renovering af dit hus? Hvis du skal have væltet mure, ødelagt sokler eller måske endda ødelagt større dele af huset, så kan det være, du skal overveje at gøre det med sprængning! Læs med her og bliv klogere på sprængning!
Jamen .. det lyder farligt
Ja, det lyder farligt – men det er det faktisk slet ikke. Sprængning foregår under yderst kontrollerede forhold, og så skal det naturligvis altid udføres af en professionel, så alt foregår under sikre forhold.
Du har måske før set, hvordan man anvender sprængstof til at nedrive større bygningskonstellationer – fx højhuse. Her anvendes der en langt større mængde sprængstof – og det er stadig helt uden fare!
Bedre for bygningen end en gravemaskine
Okay – det lyder måske lidt sjovt at sprænge noget i luften, når nu det ikke er farligt, ikke? Men der er faktisk også flere fordele at hente, hvis man vælger at sprænge, fremfor fx at benytte en gravemaskine.
Man laver meget præcise udregninger, når man foretager sprængningsarbejde. Man kan faktisk gøre det så præcist, at det i flere tilfælde er tilstrækkeligt at holde en afstand på bare fem meter!
Man kan desuden måle sprængningens svingninger, så man er helt sikker på ikke at skade bygningen. Denne sikkerhed kan du ikke garanteres, hvis du vælger at bruge en gravemaskine. I de fleste tilfælde sker sprængningen desuden “bid for bid”, så det ikke virker som ét stort og voldsomt brag.
Bedre mulighed for genbrug af stål
En anden fordel ved sprængningsarbejde er, at det er så skånsomt, at det ikke påvirker stål. Det lyder måske som en underlig fordel, men det har betydet for flere, at de har kunnet genbruge det stål, der fandtes i huskonstellationen. Dette er fx set ved sprængning af betongulv, hvor det er muligt at bevare armeringen, som forbliver upåvirket af sprængningen.
Lettere at rydde op
Det lyder muligvis ulogisk, at det kan være let at rydde op, efter man har sprængt en del af sit hus i stykker. Men sammenligner man med andre alternative nedrivningsmetoder – fx tilfælde, hvor man skærer beton i større stykker, bliver det sværere at flytte end de små sprængrester som let kan fjernes med skovl.